Minden a világra és önmagára kíváncsi léleknek

PillanatPillangó utazása

PillanatPillangó utazása

Mozdulatlanságok

2015. november 01. - tündér86

A Csend: mozdulatlan, fagyos és hideg,

benne az ember fázik, didereg,

a takaró alatt fekve, mint az anyaméhben

elnyugszik a lélek a messze sötét égen.

 

Mozdulatlansága olyan, mint a messzi égbolt,

a napfényt csillag váltja és a Hold,

a Hold mely vigyáz rád éjjel,

s hogy mit szeretnél? elszállni a széllel.

 

Akárcsak szavaid, mik levegővé lesznek,

néha csak figyelmet keresnek.

Van hogy, levegővé válik az ember,

s mire vágyik, egy nap csillaggá lenni fenn.

 

Vagy csak elszállni, ki a messze térbe,

ki, a csillagok közé, a semmi közepére,

ott egy csillag csúcsán egyedül állni,

láblógatva a világra fittyet se hányni.

 

2015 november 1.

 

magical_garden_by_milenkadelic-d7nvmyo.jpg

 

Halottak napi sokkok és egyéb önértékelési bukkanók

 

 

 

Kezdem valahogy így, ahogy a dal refrénje mondja:  Énekelni akarok, kiáltani akarok, Sikítani akarok, amíg ki nem száradnak a szavak ..

Most nem a kreatív írás elveit, hanem a naplózós írás elveit fogom követni. Máshogy ez így most nem is menne. Se az, hogy történetet írjak erről az egész őrültek házáról, se semmi extra kreatívkodós variáció. Az agyam lenullázta magát. Fél 2-ig fenn voltam, aztán hidegben dideregve egész nap mentek a kötelező mindenszentek-körök a családdal.

A nap folyamán sok mondat ütött be mélyen, úgy sokk, hogy repültem a legközelebbi bokorba. Rázós szavak, mondatok, hm, olyan dolgok, amik akárhogy is nézzük nem hagyják az embert hidegen.

Első körben édes kedves jó anyám elmondott minden hülyének, mert felhúztam a kabátom cipzárját. (kinn sütött a nap! viszont ősz van már na )  Na szóval, vigyázzon mindenki, elég egy apróság és máris megcímkéznek. Legalábbis életed legütősebb figurája biztosan. Nekem ez az anyám. A mostani címke: ez hülye, ez nem normális. és amúgy is, ugyebár minden normális ember azt mondaná hogy ez nem normális, irány a ct.

(komolyan mondom, elmegyek ct-re és elviszem neki az eredményt, tessék, semmi kóros elváltozás nincs:))))))))) , csak az idegsejtek néha itt-ott összeakadoznak néha,de hát na volt kitől örökölni:))))))

Nos, 1. senkinek az ég egy adta világon semmi joga, hogy lehülyézze a másikat. Az hogy nézne ki ha a tanár lehülyézne egy gyereket? Na de a szülővel ugyanez a helyzet. Hogy gondolja mégis? Mert? Ő annyira normális? Okos és szép és Ő az Atyaúristen!:))))

Ezek a fasza jó kis nézőpontok,amik a sárba döngölik az embert. Persze sok jóval tisztában vagyok és sok vonásomat szeretem, na de ez a mi normális meg ki normális mindig megkavar. Egyáltalán mi az hogy normális? Egy gyógypedagógus szülő ilyenekkel dobálózik a lánya felé, azért ez üt. Egyszer rá kéne kérdeznem, sőt, választ várni: Akkor most mondd meg nekem ki a normális. S ha az, akkor mitől az? Oszt lehet nézegetni. Bár ő ebből is kivágná magát mert mindig övé az utolsó szó joga és a győzelem, én meg megsemmisülök.

Amúgy is, nem azt mondják, hogy az egyediség teszi különlegességünket? Hogy merjünk mások lenni? Hogy merjünk kilógni a sorból? Merjünk esetleg nem normálisak lenni.:))))) ... és felvállalni nem normális létünket:))

Jött a sokk 2. : Elmentünk boltba. Takko, ruhák, sok ember és próba. Bele kerültem egy erős szorongás hullámba. Az is faszán erősítette, hogy ott volt az Ildi is a lányával. Anyának volt kolléganő, nekem jelenlegi, közvetlen, és hát..anya baszott oda, hol foglalkozik ő azzal, hogy én szarul vagyok. Elkezdtek az Ildivel trécselni. Annyira ment a blabla, kezdett bennem a levegő elszorulni. Mintha ott se lettem volna.Nagyon durva érzés ez, amikor "mintha ott se lennél." Aztán jöttek a próbálgatások. Türelmes vagyok, tűrtem, próbáltam. A bolti túra után haza, és elkezdtem leírni, az Ildinek, hogy lehet hogy barátságtalan voltam...és ne haragudjon...és írtam öt sort mire már a könnyeim jöttek. Fasza. A temető járat még ez után jött.

Az kevésbé sokkolt, csak épp nem éreztem a családba valónak magam. Majdnem felesleges nekem menni velük. Végig vigyáztam Zsebike kiskutyára, kb ennyi, amúgy temető kocsiból kiszáll, beszáll, tovább, temető kiszáll, beszáll, tovább újabb temető kiszáll, beszáll. Automatikusan működtem. Érzésem kb semmi nem volt. Inkább kicsit depis voltam, kicsit olyan kívülálló, kitaszított. Persze, a család az család,de itt valahol én nem vagyok köztük sehol. A napokban eszembe jutott a tavalyi halottak napja amikor ültem ott a kocsiban, velük, akkor sötétebb volt, mikor mentünk és a sötét takarja a könnyeket. Csak épp az durva érzés, hogy ott ülnek melletted hárman a kocsiban és senki nem vesz észre. Csendben folytak végig az arcomon a könnyek. Akkor épp a családi feszültség miatt. Ott ültek mellettem hárman, de ez igazából mindegy is. EGYEDÜL VOLTAM. Mindig is egyedül voltam,  a család egységét sose éreztem, pedig mindig próbálták megteremteni. Ez se életem legjobb, lelkiismeretfurdalástól mentes érzése.

Aztán itthon jöttek csak újabb sokkok. Mamával kijöttünk a Vámosiba. Azt a rengeteg kicseszett embert. A sok ismerős meg a mindenhol megállunk, dumálgatunk, jópofizunk, amikor már dideregtem a hidegben. Anya lebaszott, hogy nem vettem észre egy ismerőst. Jajj pedig de helyes, itt integet. Hát csak épp ők is öcsém haverjával meg annak kedves családjával beszélgettek. Hallgattam de oda koncentráltam. Ennyi embert durva az agyamnak átlátni meg feldolgozni. S ha nem veszek bárki kedves integetőt észre, már kapok. Mamával meg komolyan mondom, nehéz ügy az élet.:)))) Na de anya...anya a kemény eset.

A kenesei sírnál még azt mondta, őt hamvasszuk el, itthon a Vámosiban megint a temetéséről beszélt, majd kifele közölte, hogy megy Sümegre. Ja, csak a szája nagy. Megmondtam, hogy ahhoz több kell. Én végignéztem egy folyamatot, hogy kerülhet az ember Sümegre, nem csak végignéztem, próbáltam segíteni is. Szóval Sümeg nem vicc tárgya. Hiába mondtam, bármikor ha bármit mondtam azt éreztem, elviszik a hangomat a szellemek, a szavaim meg tovaszállnak a hideg őszi levegőben csakhogy nem a körülöttem levők felé.:)))

és akkor kinn várjuk apát a kocsival, anya beszól nekem: Te olyan vagy mint a mama. Na b@@d meg, ez kellett ide.  Hány családállítást kéne csináltatni, nem tudom.

Nagyon lassan értünk haza, még előbb mamát haza kísértük fel, aztán a kocsiban újabb sokk jött.

 

Jöhetett a paranoia elméletem, mely szerint mindig mindenki engem figyel. az utcán, kocsikból vagy a hátam mögött tárgyalnak rólam. Hát kiderült, hogy anya nemrég találkozott az Ildivel, a fentebb említett kolléganővel és hát miért is ne, KI VOLT A TÉMA! Hát ÉN! Anya tárgyalgatni kezdett erről, hogy próbáljak másképp lenni, létezni a suliban a gyerekek között, mosolyogjak estébé estébé, mert az Ildi ezt azt előadott rólam, nem rossz dolgokat, csak a mosoly bajok stb. Csak hát, alapvetően már az nagyon zavaró, hogy beszélnek rólam. Hova változzak? S hogy legyek más? Akárhogy próbálok dolgokat jól csinálni, vagy máshogy lenni, mint ahogy szoktam ez nem mindig egyszerű. Anya ott a kocsiban erről dumálgatott, hogy mit kell nekem..elfogadni dolgokat, mert vannak korlátaim amiket egy kívülálló lát. Avagy, ha én azt mondom s már védekeztem anyám felé hogy mostanában nem érzem az osztályban gázosnak magam..na de hozzá is tettem, nem biztos hogy a többiek, az a 2 felnőtt az ugyanazt látja amit én látok...

de azt hiszem, ebbe totál belezavarodok így este 11-kor. Inkább beveszek pár nyugi bogyót és beverem az szunyát. Minden szinten, fizikai és lelki síkon lemerültem ma és elfáradtam. Remélem, semmi szellem nem jött velem haza.:) Majd meglássuk a hangulatomat az elkövetkező napokban és akkor lehet ezen gondolkodni.:) Most épp nagyon odavagyok, de arra fogom hogy hajnal fél 2 kor feküdtem le, és nagyon sok érzelmi cucc ért ma, miközben szinte megfeszült minden izmom az őszi hideg didergésben.

 

halal_gyasz_gyaszfeldolgozas.jpg

 

Szellemjárás - Halottak napja 2015

 

hn_k_0.jpg

 

Az átjárok nyílnak, egyre többen jönnek,

a temetőkben körülöttünk repkednek,

a levegő sűrűbb és mindig hidegebb,

a szellemek itt vannak s szívünk didereg.

Mécseseket gyújtunk s ők jönnek a fényre,

megvillan a magas égbolt sötétsége.

Az emberek indulnak, elindul a menet,

a belső érzi, reszket és remeg, 

ideges, feszült, néha könnyek peregnek,

a tömeg sodor és érzed a tereknek

minden energiáját, mit az ünnepkör hoz,

egyedüllétre vágysz, csendben lenni otthon.

Nem teheted, hisz van mi társadalmilag elvárt,

családdal indulni, sokszor átlépni kapukon át.

Energetikai kapuk mik megnyílnak a térben,

szellemek jönnek elő s oldódnak eképpen,

oldódnak a légben, meghívott lények..

 

MÉRT KELL EZ A VILÁGNAK? 

MÉRT KELL EZ A FÉNYNEK?

 

Miért kell előhívni őseink szellemét,

miért nem elég a csend, a mécses, mely 

érinti mindannyiunk lelkét.

 

MIÉRT KELL EZ AZ EGÉSZ ÜNNEP, 

ÜNNEP? Aztán megint időbe telik 

míg a szellemek eltűnnek.

Hiszen ők nem értik, mi is ez a hívó jel,

ima, szó, gondolat és gyertyafény mely a magasba

ér el.

Hívja őket vissza a földiekhez, jönnek

és az érzékeny lélekbe beleköltözhetnek.

 

Kérdezhetnénk, miért kell ez nekünk?

Az esti sötétség a világon elterül.

 

lead_370.jpg

Útban: A Halálon innen és túl

2014 október 23 volt a vers napja. 

Pontosan egy éve történt. Egy barátnőm apukája október első napjaiban elment. Még ma is emlékszem a hangjára a telefonban, amikor felhívott. Szó szerint beleremegett minden sejtem. Hallom fülemben a hangját, érzem az érzéseit, érzem azt, amin aztán átment. Aztán megvolt a temetés, napok teltek, hetek, hónapok. Egy esti sötét délutánon egy másik ismerőssel (aki az én ismerősöm) elindultunk hozzá..úgy gondoltam, ő segíthet.

Emlékszem. Minden pillanatra. Leültünk a nagy szobában. Én csak figyeltem, hiszen én voltam az összekötő ember, elkezdtek beszélgetni. Elnehezült a levegő, befordultam és egyre nehezebben lélegeztem.

Az apukája, talán újra ott volt, körülötte, körülöttünk, ahogy mondta, hogy néha érzi a jelenlétét. Beleborzongtam.

Magamba fordultam és nem a hidegtől mégis a testem remegni kezdett. Mondja bárki, hogy nincsenek energiák.....elég nekem a saját életem és tapasztalásaim, a saját hitem.

Mellettem ült az "ismerősöm" (anonimitást megtartva) . Látta, mi zajlik velem. Következő tanácsot kaptam: akkor most mész, lemész a kutyával, sétálsz vele, lélegzel és védelmet kérsz magad köré, amíg dolgozunk.

- Na de azt..hogyan? - kérdeztem. Sose csináltam még hasonlót.

Így történt, hogy amíg ők ketten dolgoztak a témán, reikivel, csakratisztítással, meditációval, én lementem a kutyával a levegőre és újra tanultam lélegezni.

Felértünk, csináltam teát mind a hármunknak és csak ültem a konyhában, olvasgattam, teáztam, talán január volt vagy február, már nem tudom csak a konyhában égő fényekre emlékszem..lassan ők is kimozdultak a szobából. Hm. Igen. Beszélgettek, ezekről, haláleset, szellemek, elengedés, mit és hogyan. Még mindig könnyes volt a szeme...és ahogy bele néztem, mélyére láttam mint mindig is, újra belekerültem ebbe az energiatérbe, pillanatok alatt...és abban a fél pillanatban a segítő ismerősöm észrevette, ja, mert rááll a szeme: Héééé, Te, magadra szeded, ami az övé. Gyere csak ide!

Odamentem . Nagy, erős, védelmező férfi karok öleltek át. Biztonságos volt. Szorított és kért lélegezzek, engedjek, engedjem el, engedjem el. Ez az érzelmi hullám nem az enyém.

Ő már rég tudta rólam, hogy pillanatok alatt érzem és átveszem mások fájdalmát.

 

Akkoriban írtam, részben barátnőmnek, részben mert egyszerűen kijött belőlem. Túl sok volt akkoriban minden. Azóta eltelt egy év, mely alatt ezer dolog történt, jobb napok és pokoli mélységek váltogatták egymást, de még mindig itt vagyunk, így vagyunk, egymás mellett.

 

Halálon innen...és túl

 

A sötét égen felhők szállnak,
ott fenn egy szép nap téged is várnak.
Isten leültet s így szól:
Nyugodj meg,Gyermek,ez a menny s nem a pokol.
Találkozol végre Velük,
egyszerre dobban átlátszó szívük
meglátnak,s neked fényes gömböket dobnak,
maguk közé fogadnak.
Ott magasan fenn tiszta béke és szeretet vár,
földi életed lejártával halálod után,
csak bátran menj,repülj a fény felé,
s ott a kapuban egy angyal lép eléd.
Lágyan hozzád ér,
lelked fénye melegét érzi,s
a következőt kérdi:
Mi vár rám odaát?
S az angyal válaszol:
egy egész lélek-család.
Többé a földre nem lesz visszautad,de érzed,
itt és később is,tán vár egy újabb élet.
Egy nap újra leszületsz ide,
ezért is nagyon fontos minden lélek hite,
hogy mindig újabb életek várnak és
sosincs vége az isteni körforgásnak.
Addig is lépj csak a kapun bátran át,
egy egész kis lélek-család vár terád.
Majd fényes labdákat dobáltok és
a felhőkről csillagokat halásztok.
Míg a Földön aztán eljön a Mindenszentek Napja,
megigéznek Téged,ekkor szállj egyenesen
a Napba!
Ekkor ott a magas égen megcsillan valami,
jelet adsz, rendben vagy,
nem kell többé sírni.
Engedjenek tovább,
jó helyen vagy ott fenn,
a jel magasan csillog fenn az égen,
a földi szívéhez kap,mely
nagyot dobban s érzi,
igazán nincs mitől félni.
Mindannyian egy nap felkerülünk az égbe,
a tiszta szeretetteli,békés fényes térbe.
Míg végül egy nap újra leszületünk,
hogy mégis hogyan,akkor még nem tudja a lelkünk.
Mindig újabb és újabb kalandok várnak,
hol tiszta fények,hol sejtelmes árnyak,
meg kell tanulnunk semmitől se félni,
életünket bátran élni,Istenben bízni,
s minden percünkben a jót remélni.

 

970697_983986934960244_8107881922576349234_n.jpg

...amikor sztorizgat az ember..

ÉLET-ÚTJAINK és ÉLET-KIÚTJAINK

 

770217.jpg

Volt egyszer, hol nem, élt a világban egy lány, aki úgy érezte nem tartozik se ide- se oda, se közösségbe, se családba. Évről évre más nevelőszülőkhöz került de sehol se tudott megfelelően beilleszkedni, mindig és mindenhol ő maradt az árva, rút kiskacsa, a selejt, a maradék, a problémás. Egy nap úgy döntött elindul. Valójában talán a valós szüleit kereste,akikről még éltek benne halvány képek. Főleg apjáról. Nem tudta ekkor még, hogy hová, de elmegy, ha kell céltalanul bolyong. Az is jobb mint amiken eddig keresztül ment - gondolta. Hát elindult világgá. Nem tudta, hova megy, de úgy érezte mennie kellett, hajtotta a szomorúság, hajtotta a magány, hajtotta a szeretet, a világba való illeszkedés utáni vágy, az, hogy talán egyszer ő is képes lesz mindezt megtanulni, megérezni.

Egyre csak ment és ment, távolodott a meleg otthontól, ahol valójában mindig is hidegséget és mellőzöttséget érzett. Kinn az utcák kongtak az ürességtől, körülötte leszállt a köd mely egyre jobban betemette. Az utca mentén halványan égtek a lámpák. Testében fokozatosan nőtt a feszültség és egyre gyorsabban kezdte szedni a lábait. Úgy érezte, valaki követi. Gyorsan, gyorsan lassan már úgy érezte, futnia kell. Na de mi elől fut? - kérdezte magától. Az őszi színes levelek már szinte tömegesen hullottak le a fáról, a világot Isten nagy, vastag és sűrű köd takaróba burkolta. A lány mind gyorsabban és gyorsabban lépdelt, légzése felgyorsult és úgy érezte, vannak mögötte. Füle maga körül kihegyezve, folyamatosan a hangokat figyelte, ha lépteket hallott, szívében összerezzent valami. Összerezzent valami megmagyarázhatatlan dermesztő hang. 

Valójában ezek csak a belsőjében dúló ijesztő képek voltak. Jól tudta, de kinn a nyílt utcán, az esti sötétségben mindezt nehéz kontroll alatt tartani. Ment egyenesen előre, a hideg csontjáig hatolt, a köd feje búbjáig betemette. Nem látott, de hallott és érzékelései maximálisan kiéleződtek. Haladt. Az utcák üresek voltak, olyan ürességtől kongtak ezen a késő novemberi ködös délutánon, hogy az embernek szívéig hatolt a világ didergése. A lány csak ment előre. Figyelt. Háta mögött ritmusos lépteket hallott. Percekig nem mert hátra nézni, de tudta, ez már nem csak a félelmek árnya, ez most valós veszély. Végül hátra nézett. Egy csuklyás árny követte. Nem vette ki, ki az, férfi e vagy nő, de szíve torkában dobogott. Megpróbált letérni a sötét alak elől. Befordult jobbra az egyik kis utcába. Rosszul tette. Ott még világítás se volt csak a leereszkedő ködtakaró. A kis utcán haladva egy pillanatra megállt. Lélegzetét visszafojtva fülelt. Csend. Dermesztő, hideg és ijesztő csend. A világon a végtelenbe nyúló köd paplan.

Újra elindult. Próbált nem érezni, semmit se érezni, figyelni, csak ment előre. Egyszer csak az egyik lámpaoszlop mögül egy alak támadt rá. A fekete csuklyás alak volt. Orra elé kábító vattapamacsot tartott és a lány pillanatok alatt eszméletét vesztve zuhant össze. A csuklyás alak vállára vette és vitte végig a városon. Eltakarta őket a köd. A világ, sehol senki nem tudhatta mi is történik.

A lány másnap egy barlangban ébredt. A barlang sötét volt és nyirkos. Mellette nem messze a csuklyás alak melegített valamit a tűz fölött. Kinn tombolt a novemberi köd és hideg, benn a barlangban a tűz langyos meleget adott. 

- Hol vagyok? - kérdezte a lány kissé kábultan.

Az előző éjszakából majdnem minden kiesett neki. Halványan még emlékezett a városra, az út menti lámpafényekre s arra, hogy bekanyarodik egy kisebb kivilágítatlan utcába majd itt mintha elszakadt volna az emlékképek sora. Ott a barlangban ijedt volt és zavart.

- Mit keresek én itt? Mit akar tőlem? Egyáltalán hogy kerültem ide? - esett neki az alaknak.

Az nem szólt semmit. Mintha nem tudott volna beszélni. Csendesen nézte a lányt. Az érezte, hogy a csuklyás nem akarja bántani mégis félt. Volt ebben valami erősen ijesztő és misztikus..és nem tudta, mitévő legyen.

- Szökjön meg? - gondolkodott. - Azt se tudja, hol van és hogyan jut haza. Semmi értelme próbálkozni. Egyáltalán el akart jutni bárhova is? Itt legalább társasága van és nincs egyedül.

Csak figyelte a csuklyás alakot. Furcsa egy szerzet volt. Még mindig nem tudta eldönteni, hogy nő  e vagy férfi bújik meg a csuklya alatt.  Próbálta szóra bírni de nem volt egyszerű. Aztán egyszer csak megszólalt:

- A közeli erdőben vagyunk. Vannak itt olyan föld alatti barlangok, járatok, amiket más nem ismer.

- Miért hozott ide? Mit akar tőlem? - dobálta kérdéseit a lány.

Az alak nem válaszolt.

A lány arca időközben kipirosodott, lázas lett. A késő őszi hideg és a történések megviselték szervezetét.

A csuklyásnak voltak itt különféle gyógynövényei. Főzetet csinált, belemártott egy rongyot és azzal borogatta a lányt. Nem volt teljesen magánál a lázálmoktól. A tűz mellettük ropogott. Napok telhettek a barlang mélyén.

A csuklyás borogatta és gyógynövényes főzetekkel itatta a lányt mire az szép lassan kezdett gyógyulni, visszatérni. Mikor kinyitotta a szemét, azt látta, hogy a csuklya lekerült az alak fejéről. Egy férfi volt, hosszú ősz haja és szakálla mögött barátságos tekintet bújt meg.

Így szólt:

- Elmesélek egy történetet. Egy olyan történetet, amilyet mindig is szerettél volna hallani.

Anno, sok-sok évvel ezelőtt nem itt éltem ebben a városban. Kilométerekre innen egy kávézóban dolgoztam pincérként. Egy ugyanilyen őszi köd borította napon egy lány jött be a kávézóba. Leült az egyik asztalhoz. Fején csuklya, ami alatt megbújhatott. Odamentem hozzá.

- Mit kérsz?- kérdeztem. Nem válaszolt. Leültem mellé. Lassan, nagyon lassan felemelte tekintetét és rám nézett. Csodaszép, nagy barna, de ijedt szemei voltak. Mintha nem bízott volna a világban. Egy ajándék volt számomra a tekintete. Ott ültem mellette és figyeltem. Így ültünk fél órán át. Egyszer csak megszólalt.

- Hozol egy teát? 

Gyönyörű hangja volt csak bújtatta a a világ elől. Vittem neki egy teát és leültem mellé.

Ahogy a csuklyás mesélt, hallgatósága szíve elkezdett egyre inkább dobogni. Már nem a félelemtől hallgatta lélegzet visszafojtva.

.. Szóval, leültem mellé! - folytatta a csuklyás. Lassan a lány levette felsőjének csuklyáját és előlibbentek barna fürtjei. Nagy barna szemeivel csak nézett rám, itta a forró teát majd lassan mesélni kezdett. Elmesélte az életét. Elmesélte, hogy sose ismerte a szüleit, hogy nevelőszülőknél nőtt fel és hogy megtanult nem bízni a világban. Elmesélte, mi minden érte és könnyek csillogtak a szemében. Megnyílt. Majd ahogy megitta a teát, elment.

- Látlak még? - szóltam utána. Visszanézett nagy szemeivel és kilépett az ajtón.

Ettől a naptól kezdve egyre többször fordult-térült a kávézóban, ahol dolgoztam. Egyszer csak ahogy az ajtó előtt az utcán még beszélgettünk, az elválás előtt megölelt. Megtört a jég. Hozzám bújt. 

- Olyan biztonságos veled! - mondta és egyre erősebben szorított magához.

Nap mint nap együtt voltunk. Sétáltunk a parkban, ismerkedtünk, lassan végleg lekerült a csuklya és az ijedt nagy barna szemek egyre nyíltabbá és barátságosabbá váltak. Úgy éreztem ez a lány igazán különleges és kell nekem. Nem veszíthetem el. Esték teltek, átbeszélgetett éjszakák, majd lassan összeköltöztünk ... és egy szép tavaszi napon....született egy kislányunk. ... 

és itt a csuklyás elhallgatott. Hangja elcsuklott, szemeibe könny szökött. Én vagyok az apád.

A lány kerekre nyílt szemekkel figyelt. Nem akarta elhinni.

- Az anyám? Mi történt? Miért hagytatok magamra? Hogy tehettétek ezt velem? - kérdezte dühvel és keserűséggel a hangjában.

- Kérlek, hadd magyarázzam meg! 

A lány csak csendben ült, lelkében ezer forrongó tűz-madár járta táncát..a csuklyás folytatta.

- Akkoriban mikor születtél, még nem volt igazán kórházi ellátás, a nők sokszor otthon szültek. Ennek viszont megvoltak a maga veszélyei. Egy bába segítette a szülést. Én kinn várakoztam. Hallottam anyádnak mekkora fájdalmai vannak..órák teltek, hosszú és keserves órák. Nem volt egyszerű, problémák adódtak és anyád...túl sok vért veszített. Téged meg tudtak menteni,de ő...

Meghalt! Sajnálom! 

A lány szemébe könny szökött és könnyei lassan kezdtek leperegni az arcán.

- És Te? Te miért nem kerestél? Miért tetted ezt velem? Miért dobtál félre? - kérte számon a lány a csuklyást, akiről időközben kiderült, az apja.

Most már a csuklyásnak is könny szökött a szemébe.

- Szinte belebolondultam a fájdalomba, a gyászba. Sose tudtam feldolgozni anyád elvesztését. A születésed után teljesen összeomoltam. Rengeteg érzés kavargott bennem, rettegtem, féltem a jövőtől,a jövőnktől és attól féltem, nem tudlak egyedül felnevelni. Meg kell értened. Nem tudtam, hirtelen mit tegyek. 

- Túl nagy feladat voltam? - vágta oda pimasz, csipkelődő stílusban a lány.

Elterült köztük a mélységes csend és a benne rejlő feszültség. Kinn már tél volt, hideg, zúzmarás tél.

- Megértem ha nem tudsz megbocsátani. - szólt a csuklyás.

- És mi történt a kávézóval, ahol dolgoztál?

- A kávézó egy váratlan tűzesetben leégett, mindenki munka nélkül maradt. Gondolhatod, ezek után képtelen voltam újraépíteni az életemet.

Próbáltam számodra a legjobb megoldást kitalálni és így tettelek le a helyi árvaház küszöbén. A kosárkába beletettem egy pár soros levelet. Sorai már az évek homályába vesztek. - mesélt tovább a csuklyás és könnyek peregtek le az arcán.

A lány ránézett és kezdte megérteni, mi miért történt úgy az életében ahogy történt. Itt a barlangban a tűz melegénél megismerte apját és a múltját, végre tudta magát hova csatolni a világban. 

Igaz még hosszú évek teltek, míg mindketten elindultak és bejárták a gyógyulás fázisait de lassan a lány megbocsátott és a csuklyás is idővel megbocsátott magának. Idővel véget ért az évek óta tartó bűntudat, félelem keserűség, magány és gyász, véget ért egy évek óta tartó fájdalom, ami pókhálóként hálózta be lelküket. 

Apa és lánya egymásra találtak és elkezdték együtt újraépíteni az életüket. 

 

 

A föld gyermeke (Misztrál)

Tükrök potyognak az égből,
áldott, apró cseppek.
Lehullva vizi folyammá lesznek.
Anyjuk a felhő, apjuk a szellő,
egyre több a kicsi tekergő.
Fogócskáznak, kergetőznek,
földre hullva levetkőznek.
Levetkőznek, szeretkeznek,
önkivülten hemperegnek.
Hemperegnek, elvegyülnek,
a tömegben elmerülnek.
Elmerülnek, s itatnak,
növényeket fakasztnak.
S végül anyaként élnek,
a föld gyermekének.

 

 

Éjszakai táncok

Este van, este van, csend rezeg a szobában,

a Hold repül, csak repül egyenesen nyomában,

ablakodon kinézel, rád kacsin merészen,

táncra hív, álmodban dolgozz csak serényen.

Kinn egyre hidegebb, takaró alá bújsz,

álmod koboldjával sok-sok nótát fújsz.

Koboldok trombitán, tündérek fuvolán,

zenélnek egyre csak és hívnak az erdőn át.

A Hold felügyel, félelmed messze száll,

bízol a sötétben és ott messze két angyal vár.

Érintenek, szólnak hozzád, azt érzed ez végre rend,

külső és belső, mély és elnyugvós csend,

csend, melyben már nem kavar az őszi szél,

szíved újra hisz, bízik és remél.

Végül vár a reggel, a lények oldódnak a fényben,

hajnal hasad s ők eltűnnek fenn a magas égen.

 

Újra éjjelt várnak, hogy meglátogathassanak,

melegséget, békét, társaságot adjanak.

Hiszen az éjszaka mindig különös képeket ígér,

a Hold minden egyes csillagot ragyogni kísér.

Együtt ragyognak messze fenn az égen,

koboldok, tündérek indulnak a földre a göncöl szekéren,

majd mikor hajnalodik, hazatérni vágynak,

a fényben feloldódnak,Te pedig neki indulsz a mának.

 

hold_tunder_4_416316_81386.jpg

 

Volt egy tél ...

Volt egy tél, hosszú és hideg,
takaróba burkolva vártuk a meleget,
vártuk a jó szót, a szeretet melegét,
a Nap új, szikrázó fényét.
Vártuk azt, mi oly messze van,
távolodva és befalazottan,
vártuk azt, mire -e föld kevés,
vártuk, mire a mennyben él a remény.
Vártuk, vártunk,
vártunk valami mást,
nagyobbat, tisztábbat, szebbet,
már a fecske is a magasban repked.
Ő is itt hagyja e földet, ha szíve fázik,
míg itt zúg a tél, ő Afrikában tanyázik.
Keresi a melegséget minden állat és ember,
a jó szív nem kiabál, hogy "tűnj el",
elfogad, simogat, szeret,
s közben újra langyosodik benned.
Néha túlságosan hosszú a tél,
de még az őszben megcsillan a remény,
az utolsó sugarakkal küzdenek a felhők,
átengednek a kapun minden tévelygőt.
Egy sugárba lépve feloldódsz a fényben,
majd haladsz előre a csillagközi messzeségben.

 

2015 október 3.

 

12088383_1227175360641399_9123456859602469202_n.jpg

süti beállítások módosítása