Minden a világra és önmagára kíváncsi léleknek

PillanatPillangó utazása

PillanatPillangó utazása

Erősen érezni : A túl sok-ként cimkézett létezés sebei

2019. június 09. - tündér86

 MONDTÁK MÁR NEKED VALAHA, HOGY TÚL SOKAT LÁTSZ, TÚL SOKAT HALLASZ, ESETLEG TÚL SOKAT GONDOLKODSZ?

separation-is-an-illusion-torie-tiffany.jpg

 

Vannak emberek, akik többet éreznek a többieknél. Kimondva vagy kimondatlanul - gyakran túl soknak, túl intenzívnek, túlérzékenynek, vagy épp túl érzelmesnek címkézik őket, azt mondják, a viselkedésük túl dramatikus, vagy éppen túl félénk.

Azok az emberek, akik sokkal mélyebben és intenzívebben éreznek mint a többiek, sokkal inkább tudatában vannak a finom árnyalásoknak ; az agyuk információkat dolgoz fel, és sokkal mélyebben reflektál rájuk. Az erős érzelmekkel élő embereket gyakran jellemzik érzékenyként, gondoskodóként és figyelmesként. A legjobb formájukban, különösen jól érzékelnek,intuitívak, és környezetük finom rezgéseire erősen figyelnek és érzik őket. De azért mindezzel együtt mégis gyakran lesznek túltelítődve, teljesen elárasztva a társas árnyaltságoktól, a környezetükben élők mentális vagy épp pszichikai energiáitól.

Hajlamosak arra, hogy rengeteg dologra felfigyeljenek és emlékezzenek, és nagyon könnyen túlingerli őket a világ, ha a dolgok hosszú időn keresztül túl kaotikusak vagy épp túl újszerűek. A mélyen és intenzíven  érzés képessége gyakran már egészen gyerekkorban kialakul, akkor amikor még az érzelmi szabályozás hiányzik, és ez olyan pszichés sérülésekhez vezethet, mint például a szégyen és a magány. 

Ahogy ez a jellegzetesség egyre köztudottabbá vált, még inkább vizsgálódni kezdtek, bár a pszichológusok még ma se tudnak teljesen egyetértésre jutni egyetlen meghatározó ( így definiálható) jelzővel sem .

- Ez talán azt jelenti, hogy te is része vagy a népesség azon 15-20 %-nak akiket Szuper / Hiperérzékeny emberként tarthatunk számon. ( megjegyzés : HSP - Highly Sensitive Person :-) 

- Ez talán azt jelenti, hogy a görbe ( bell curve - gondoljunk egy sinusz görbére! :-) ne cosinusra :-D ) jobb oldalán helyezkedsz el , tehetséges emberként. 

- Ez talán azt jelenti, hogy beteg vagy vagy épp egyszerűen félrecímkéztek egy mentális betegség neve mögé bújtatva, mint például az érzelemszabályozási zavar, az  ADHD ( hiperaktivitásos figyelemzavar ), a bipoláris zavar, vagy épp a disztímia (krónikus depresszió).  --------

 

(megjegyzés : itt a határ, szúrós száraz fű, égető nap, forró könnyek, zúgó fej  és forró, sötét, benyugtatózott pokolbéli éjszakák ) 

 

A világ fokozatosan kezdi elfogadni a neurodiverzitás fogalmát ; azt az elméletet, hogy társadalmunkban léteznek olyan csoportok, amelyek eltérnek a társadalmi normától, különösen erős érzékenységükkel, intenzitásukkal, tehetségükkel. Mindemellett, amikor még nem voltunk mindennek igazán tudatában, sok érzelmileg intenzív felnőtt beismerte, hogy hosszú éveken át élt magányosan és meg nem értetten, akiket bosszantott az önbizalomhiány, és az egzisztenciális magány hosszan jelenlévő érzésével éltek együtt. 

AZ ÉRZELMI INTENZITÁS A KÖVETKEZŐ 5 ELEMBŐL ÁLL:

1. ÉRZELMI MÉLYSÉG, SEBESSÉG, ÉS KOMPLEXITÁS

Az érzelmeket szokatlan mélységekben, összetetten és intenzíven érzékeled. Ez tesz téged annyira élővé, bár néha  fájdalmassá is önmagad számára.

- Folyamatosan áramlanak benned a pozitív és a negatív érzések , néha egészen rövid időn belül váltogatva egymást.

- Egyszerre magason szárnyalsz a boldogságig majd alámerülsz a bánatba nagyon rövid időn belül.

- Tudod, mit jelent a kétségbeesés, de azt is tudod mit jelent a szépség, a mámor és a gyönyör. Amikor a zene, vagy a művészet ( költészet ) megmozgat, elárasztanak az öröm hullámai, és az extázis állapotába kerülsz.

-  Szenvedélyes vagy, akkor is, ha kívül mindezt nem mutatod.

- Gyengédséggel és nosztalgiával éled meg az életet.

EGY OLYAN EMBERI LÉNYNEK, AKI ABNORMÁLIS, AVAGY EMBERFELETTI ÉRZÉKENYSÉGGEL RENDELKEZIK :

- EGY ÉRINTÉS AKÁR EGY ÖKÖLCSAPÁS (?) (ez még árnyalásra szorul :-) 

- EGY HANG AKÁR MAGA A ZAJ

- EGY SZERENCSÉTLENSÉG AKÁR A TRAGÉDIA

- AZ ÖRÖM OLYAN AKÁR AZ EXTÁZIS

- EGY BARÁT OLYAN AKÁR A SZERETŐ

- VISZONT EGY SZERETŐ MÁR SZINTE ISTEN,

- ÉS A HIBA MAGA A HALÁL.

PEARL BUCK

 

2. MÉLY EMPÁTIA ÉS ÉRZÉKENYSÉG

- Nagyon apró kisgyerek korodtól nagyon nehéz a kapcsolatod a többiekkel és a világgal. Amikor másokat bántalmaznak vagy rosszul bánnak másokkal, azt úgy érzed te is mintha veled történne. (Milyen igaz! :-) 

- Talán együtt rezegsz az empata fogalmával, hiszen megvan benned a képesség , hogy érezd más emberek energiáit és ez hatással legyen rád. Társas helyzetekben ösztönösen azonosítod önmagad mások érzéseivel, és talán érzed is, ahogy szinte szivacsként szívod magadba fizikai és mentális gondjaikat, bajaikat, és ezt egészen addig a pontig képes vagy csinálni amíg túltelítődsz. (Milyen igaz! .-)

- Mivel nagyon is válasz / reakcióképes vagy és beleérzel mások fájdalmaiba, próbálsz olyan kapcsolatokat kialakítani amik jelentőségteljesek és mélyen érzők. Hűséges vagy, idealista és romantikus.  :-))

- Mindezen túl sajnos mivel gyerekkorodtól nyitott vagy és érzékeny, egyben sebezhetővé is válsz a kapcsolataidban egész kicsi korodtól kezdve. Természetes a hajlamod a szeretetre és a nyitottságra és sajnos megrekedhetsz elutasítások és különféle traumák következtében. (  :-(((( Milyen igaz!!!!! )

- Mivel az érzékelésed jóval erősebb és élénkebb mint az átlagnak, nagyon érzékenyen viszonyulhatsz a mikor milyen környezetedhez. Sokkal erősebben és mélyebben fogadod az érzékelés örömeit, mint például a művészeteket, a nyelvet, a zenét, mind legalább olyan intenzíven, mint a  látnivalókat, a hangokat, az érintéseket, az ízeket vagy épp a szagokat. Mindettől ugyancsak érezheted magad túltelítődöttnek, vagy kényelmetlenül ha túl sok mindent fogadtál be. Érzékeny lehetsz a zajokra, erős illatokra, szagokra, vagy a tapintással összefüggő érzékekre, mint ruhákra, anyagokra, vagy épp egyenetlen, durva felületekre.

3. KÜLÖNÖSEN ÉLES ÉRZÉKELÉS

- Az, hogy az érzékelés terén adatott meg számodra a tehetség, azt jelenti, hogy olyan dolgokat is érzel, érzékelsz, amiket mások nem. Ha megtanulod ezt tudatosan kezelni.  a felületesség mögé nézhetsz, megláthatsz sémákat és kapcsolódásokat alakíthatsz ki.

-  Éleslátásod , intuíciód, és a valóság különféle szinteken való olvasására, értésére való képességed által gyorsan felméred az embereket és a helyzeteket. Meg tudod érezni, hogy valaki az e akinek mutatja magát, a szándékaikat, a gondolataikat, és a mélyebb érzéseket a külső mögött. 

- Megérezheted és ezáltal tudhatod,  ha valami éppen történni fog, vagy érezheted más emberek belső világát. 

- Mindezek mellett a képességeid gyakran nem éppenséggel könnyítik meg az életet. Zavar a képmutatás, az igazságtalanság, küzdesz egyáltalán nem hiteles emberekkel és helyzetekkel. Nem tehetsz róla, de te vagy az egyetlen aki megmondja a tutit , ( érdekességképp : who points out the ‘elephant in the room,' :) , de az érzékelésed által megijesztheted azt az embert, akin átláttál. :-))))

- Családi helyzetekben, talán téged kiáltanak ki bűnbaknak, hiszen te hordozod a fájdalmas igazságot, ami a normalitás álarca mögött rejtőzik kimondatlan. ( milyen igaz!!!! :( ) Talán te vagy az, aki magadon hordozod, " a problémás", a bűnbak vagy a fekete bárány  szerepét. ( milyen igaz!!! :( , részemről fekete bárány)

- Valahol benned ott él egy sürgető vágy, hogy kitold a beilleszkedés határait, hogy megkérdőjelezz, kétségbe vonj különféle szokásokat,  különösen azokat, amiknek semmi értelme vagy igazságtalanok. Mivel nagyon erős igazságérzeted van, frusztrálnak a világban látható egyenlőtlenségek. 

- Folyamatosan idősebbnek érezheted magad a körülötted lévőknél :-) , mint egy öreg lélek, aki valahol valahogyan elveszítette a gyökereit.

4. GAZDAG BELSŐ VILÁG, ÉRZÉKI KÉPZELETTEL ÉS INTELLEKTUÁLIS INGERLÉKENYSÉGGEL

- Gazdag belső világod van, ami magába foglal szavakat, metaforákat, vizualizációt, élénk fantáziákat és álmokat.

-  Gyerekként gyakran használhattad elképzelt világodat menedékként, mint egyféle kikötőt az érzelmi zavarosságok világában. 

- Intellektuálisan kíváncsi vagy és  reakcióképes. Szükséged van rá hogy megértsenek, hogy kitágíthasd látóhatárod, hogy információkat szerezz és hogy megvizsgálhasd szellemi tartalmát.

- Az információ gyors és mély feldolgozásával, nagyon gyorsan magadba szippantod azt. Valószínű, hogy mohó olvasó vagy  - milyen igaz! :-))) - vagy épp élénk megfigyelő. - milyen igaz!!! :-) Néha talán kritikus és türelmetlen is vagy másokkal ha nem bírják veled tartani a tempót.

- Integrálni is tudod az intellektuális elképzeléseket és a mély érzéseket. Lehet, hogy folyamatosan ötleteid vannak, néha olyan sok, úgy érezheted, nem tudsz lépést tartani velük.

- Különféle témák iránt buzgón lelkesedhetsz. Amikor egy téma izgatottá tesz, az elméd sokkal gyorsabban dolgozik, mint ahogy a szavaid lépést tarthatnának vele, és aztán hirtelen ott találod magad pörögve csak beszélve és beszélve, talán még másokat is félbeszakítva. 

- Amikor elmerülsz egy művészeti darab iránti szeretetedben, irodalomban, színházban vagy zenében, a külvilág teljesen megszűnik.

- Nagyon alkalmas vagy az elmélkedő gondolkodásra, és az önvizsgálatra. A fricska ebben az egészben, hogy kínzó gondolatok támadhatnak meg, és ezáltal túl lelkiismeretes, kínzóan pontos önvizsgálat.

- Nagyon nyitott vagy. Érzékeny vagy a spirituális világra, vagy talán már nagyon fiatal korodból erre az útra léptél. Ez megmutatkozhat valamiféle pszichikai képességben, de az is lehet, hogy nem fog.

5. LAPPANGÓ KREATIVITÁS ÉS A LÉTEZÉS SZORONGÁSA - MILYEN IGAZ :) :(

- Mindig is érdekeltek az Élet nagy kérdései. Nagyon fiatal korodtól kezdve érezhetted a létezést körbejáró depressziót, érezhettél gyászt az élet, a halál és a magány értelmetlensége és céltalansága felett. - Igen! :(

- Frusztrált lehettél olyankor, amikor a körülötted élők nem voltak készek minderről beszélni és nem vették tekintetbe a dolgok súlyosságát.

- A létezésed érintő szorongásod megnyilvánulhat a sürgősség megnevezetlen érzésében, egy folyamatos impulzusban arra hogy mozdulj előre. Folyamatosan úgy érzed, mintha pepecselnél, bíbelődnél az élettel, azt érezve, hogy biztos van valami olyan igazán fontos dolog, amit csinálnod kéne, még akkor is, ha még nem látod tisztán. Azzal az érzéssel élsz, hogy az idő folyamatosan fogy, kifogysz belőle, és nem csinálod azt, amit csinálnod kéne. 

- Megnevezetlen okokból, néha olyan dolgok miatt érzed a felelősség súlyát a válladon, amiért nem vagy felelős.

- A szorongásod hajt, hogy tanulj, hogy növekedj,  és hogy életed ösvényén haladj, viszont ez meg is béníthat.

- Hajlamos lehetsz kreatív blokkok kialakítására, mint például, a  művész blokkja, az író leblokkolása, a halogatás, a nyilvánosságra jutás félelme, vagy az imposztor - szindróma - attól való félelem, hogy csalók vagyunk, 100 %-ra, tökéletességre törekvő stb.

- Mindazonáltal lelked mélyén  mindig is tudtad, hogy elégedetlen vagy egy olyan élettel, ami céltalan és amiben nincsenek feladatok.

- Talán egy polihisztor vagy - valaki többszörös érdeklődéssel, és kreatív törekvésekkel. 

- Amikor van egy erős látomásod vagy épp egy innovatív ötleted, hasadást érezhetsz a valahova tartozás és a hiteles kifejezés között. Szinte egész hiteles önmagad akarja az ötletét kifejezni, de aggódsz hogy ezáltal elutasíthatnak, kirekeszthetnek, vagy embereket kell magad mögött hagynod.

 

EGY ELLENTMONDÁS

Az érzelmi intenzitás vonásainak  fentebb említett felfogásával együtt jár az emberi komplexitás néhány egyszerűsítése is. Bármilyen rendszer szükséges ahhoz. hogy az egyszerűsítést összehasonlíthassuk azzal a valódival, ami ott van előttünk, a valódi, egyedi emberi lény. Mi, úgy mint az emberi faj tagjai, mindannyian egy kicsit különbözünk és épp annyira vagyunk hasonlóak is, egy paradox egységben. Nem szabad elfelejtünk hogy sokkal több súlyt cipelünk magukon mint az állandóan változó és fejlődő élő emberi lény ITT - ÉS - MOST elmélete. 

AJÁNDÉKOK ÉS VESZÉLYEK

Dr. Mary-Elaine Jacobson, 'A tehetséges felnőtt" szerzője pár pontban megfogalmazta azokat a kritikákat amikkel egy tehetséges felnőttnek szembe kell nézni.

- MIÉRT NEM LASSÍTASZ?

- MINDEN MIATT AGGÓDSZ.

- ÉRZÉKENY VAGY ÉS MINDIG DRÁMÁZOL.

- TÚL ŰZÖTT / HAJTOTT VAGY. ( ŰZÖTT VAD - RÉSZEMRŐL GYAKRAN )

- MIT GONDOLSZ, KI VAGY TE ?

Az érzelmi intenzitás nem valamiféle kórtan.  Viszont egy olyan valakinek, aki érzelmileg intenzív, a fájdalom együtt jön a túl sok vagyok átható érzésével, amit nem tud könnyen venni - egy ember nagyon könnyen érezheti magát ROSSZNAK  az élete legnagyobb részében, mindebbe beleépítve a szégyent is, ami elvezethet a depresszióhoz, az alacsony önbecsüléshez, az önszabályozásra való képtelenséghez, és a belső ürességhez.

- pont így :-(((

A jó hír az, hogy a megfelelő információval és támogatással, lehetséges a  túl sok vagyok - fájdalma alól való felszabadulás. Egyszer, amikor végül felfedezted saját másságod eredetét, elindulhatsz egy úton, melynek során helyre hozod a régen elvesztett képességeidet.

Hirtelen, az egész történeted értelmet kap.  Rájössz, hogy a szégyened és a depressziód egy nagy része , amit ők elbírnak, azokból a téves információkból jövő és kéretlen kommentárokból alakult ki, amik egyedi minőségeid érték, illetve az embereknek az ismeretlentől való félelméből fejlődött tovább. Valójában, a finom árnyalások nagy mértékű felismerése és tudatosítása nem egyszerűen szokatlan, de különösen értékes is.

Ahogy haladsz előre és magadhoz öleled  egyedi minőségeid,  megtanulsz bízni a világhoz való kapcsolódásodban, és ahhoz is kapcsolódni tudsz majd, amit nyújtani tudsz. Olyan témák, mint például a hiteles létezés, és az Élet értelme a tudatosság előterébe került, és végül ITT VAGY, EGY ÚJ ÚTON ELINDULHATSZ A LEHETŐSÉGEID FELÉ :::::::::

 

 

- Az, hogy "igazi" az nem azt jelenti, hogy milyennek csináltak. - felelte Bőr-lovacska. - Az, hogy "igazi" vagy, az csak úgy, váratlanul történik veled. Amikor egy gyerek hosszú-hosszú ideje szeret téged magadat, akkor attól leszel igaz.
- Nem fáj az? - kérdezte Bársony-nyuszi.
- Néha fáj. - mondta Bőr-lovacska, mert ő mindig megmondta az igazat. - De ha igazi vagy, akkor nem törődsz vele, hogy fáj.
- Hogy történik ez? Hirtelen? Úgy, mint amikor felhúznak? Vagy apránként?
- Nem hirtelen történik. - mondta Bőr-lovacska - csak történik. Lassan. Soká tart. Ezért nem szokott megtörténni olyanokkal, akik könnyen eltörnek, vagy elszakadnak. Mire igazi leszel, addigra rendszerint már majdnem az egész szőröd elkopott a sok szeretettől és simogatástól, amit kaptál, és a fél szemed is kiesett már, és minden ízületed lötyög. De ha "igazi" vagy, akkor már nem tudsz csúnya lenni, legföljebb azok szemében, akik úgyse értenek semmit.

skin-horse-pic-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása